FORUM

Lottad start tillbaka till stenåldern ?
2009-03-31 15.10
Jag ställer mig väldigt undrande till varför vissa arrangörer genomför tävlingar med lottad start. Att använda sig av ett så föråldrat system innebär bara en massa problem, det ökar olycksrisken, det tar 10 gånger så lång tid att få fram startlistor mellan kvalen till exempel. Vi som tävlade i Rättvik förra året vet.
Då jag tidigare tävlat i roadracing så kan jag berätta att lottad start försvann redan i mitten på 80 talet, innan transpondern kom, detta för att minska olycksrisken samt ge ett rättvisare resultat. då satt det 3 tidtagare och manuellt klockade förarna. Det är för mig helt obegriplit hur man inom karting fortfarande väljer att använda lottad start. Det är förståligt att man på en klubbtävling av kostnadsskäl använder lottad start men i MKR serien !! det känns inte seriöst tycker jag.
PS till och med när du tävlar med 1:8 radiostyrda bilar så använder man transponder DS

Svar till Rick
Torbjörn Claesson
2009-12-14 17.57
Lottad start är bra för dom som inte kör så snabbt, att få en lyckad lottning och kunna ligga och bromsa dom som är bakom.
Om nu lottat är så bra varför har inte formel 1 det, eller övriga racingklasser?.
Varför flaggar man av dom som ligger sist när det börjar närmar sig varvning om nu omkörningar är så kul.
Nej fram för riktig racing istället för att låta slumpen styra.

Lottad är bra för de som är duktig att köra om
Rick Shreiner
2009-11-26 12.47
Hej alla,
Den engelska lottade system är bra för de som är duktiga att köra om. De vinner oftare på det än de som inte är duktig på att köra om.
Argumenten att den tar längre tid behöver inte alls vara sant. Oftast är startlistor redan färdigställt innan tävlingsdagen ens börjar.
Argumenten att det "ställer till" en del problem när de snabbare startar längst back kan jämföras med samma startsituation för de snabba om de blir avpetat eller råkar ut för teknisk fel under 1:a kvalet, då måste de ändå start längst bak, precis som i den engelska lottade systemetet. Och det är inte ovanligt att 2-3 st. av de snabbaste startar längst bak under kval 2 eller 3 i olika sammanhang. Det är ingen skillnad då.
Dessutom är det inte ovanligt att skillnader mellan grupper under tidtagning skapar samma typ av situationer då någon som är betydligt snabbare hamnare i mitten av startfältet pga långsammare tider mellan tidtagningsgrupperna. Det har hänt flera ggr att den som är snabbast i en grupp blir inte bättre än 12:e totallt pga olika banförhållanden. Det betyder att denna måste starta 6:e i sin 1:a heat och det är inte alltid den bäste utgångsläge.
Hoppas att ni som är emot kan förstå att det är en intressant variation för de som är rutinerad och tycker att det är roligt att köra upp sig från längre back i fältet.
Mvh,
Rick Shreiner

Stenåldern
Börje Holmström
2009-07-21 01.03
Håller med dig Tobbe.Lottade tävlingar ställer bara till med en massa problem, så ta bort det i dom stora klasserna.

Lottad start tillbaka till stenåldern ?
Peter Eriksson
2009-05-01 11.26
Syftet med detta forum måste vara att alla får uttala sig i någon fråga man känner sig engagerad i. Jag välkomnar en debatt bland alla aktiva om dessa lottade tävlingars vara eller inte vara i och detta forum är en mycket lämplig plats att föra den debatten på.

/Peter Eriksson, SKRC

Svar till "Lottad start tillbaka till stenåldern ?"
Stefan Lundström
2009-04-02 08.59
För att få svar på din fråga ska du göra så här:
1. Fråga "DIN" MKR representant i din klubb
2. Läs MKR's regelverk
3. Det är "DIN" MKR representant som är med och utformar dessa regler
4. Tycker du dessa regler är fel ska du ställa förslag via din klubb och MKR representant att ändra dessa regler.
5. Vet du inte vem din representant är , ta reda på det....